onsdag 30 september 2009

Min son har blivit förvandlad!

Någon har förvandlat min fina, underbara son till ett trotsmonster, och jag är inte säker på att jag är speciellt förtjust i detta monster.

Morgonen börjar med att monstret vägrar klä på sig, vill springa naken. Gärna naken till dagis. Runt, runt i lägenheten får mamma jaga monstret med blöja och kläder i högsta hugg. Drämma till lillebror i huvudet varje gång man springer förbi ingår i spelreglerna.
Frukost är inte bra för monster, ingenting duger. Jo äpplebitar.. Bättre än inget tänker mamman.
Monstret vill inte sitta i vagnen på vägen till dagis, han orkar inte gå utan vill att mamma ska bära. Mamma vägrar. Monstret skriker hela vägen till dagis.

Mamman måste väcka monstret när hon hämtar honom kl 14. Han har sovit i 2,5h säger fröken, och innan dess har han varit en ängel. Glad och gosig hela dagen lång. Hejdå fröken, ses i morgon!
Monstret vill inte åka vagn hem, monstret orkar inte gå, monstret vill att mamma ska bära. Mamma vägrar. Monstret skiker. Går förbi ICA. Monstret ber om banan, mamma köper banan.
Går förbi korvkiosken. Monstret vill ha korv. Mamma säger att han har banan att äta, han får inte båda. Monstret blir rasande, slår lillebror i huvudet.

Hemma igen. Monstret vill ha mer jos. Josen slut, Monstret slänger sig på golvet och skriker samtidigt som han slår i golvet. "JOOOOOS!". Lillebror blir rädd och gråter. Monstret slår lillebror. Lillebror ledsen, monstret ledsen. Mamma läsa bok. Monstret arg av okänd anledning och river sönder boken. Mamma arg.
Hälla ut vindruvor på golvet och trampa sönder dom är roligt när mamman inte ser.

Daddy kommer hem. Monstret vill inte äta mat. Monstret vill bada, men BVC säger att han bara får bada max 2ggr i veckan pga. torrhud, så inget bad. Monstret förtvivlad, snyftar och gråter. Daddy läger saga. Monstret vill inte sova, monstret vill ha mamma. Mamma kommer. Monstret vill ha daddy. Daddy kommer. Monstret vet inte vad han vill. Monstret ledsen... Monstret somnar....

Snälla gode gud ge mig tillbaka min son. Om du gör det lovar jag att börja tro på dig och gå i kyrkan på söndagar... i alla fall någon gång om året.

4 kommentarer:

Madelene sa...

Haha! Låter som 2 års-trotsen. :0) Jag tänker INTE säga som alla andra: Det går över! För det gör det ta mig tusan inte! För sen kommer 3 års-trotsen 2 veckor efter att man trodde att 2 års-trotsen va över! Och efter 3 årstrotsen så kommer 5 års trotsen när man precis trodde att DEN va över!!! Så kommer det att hålla på hela livet ut! Även som vuxna kommer de att trotsa genom att skita totalt i vad man säger! :0)

Sara sa...

Det där känner jag igen. Så har Molly hållit på ett tag nu (hon fyller 2 år om ca 1 vecka). Det är så fruktansvärt jobbigt att man bara vill skrika och gå därifrån, men det kan man ju inte... Man får komma på små tricks och lekar och hoppas på att barnet är på någorlunda humör. Annars är det bara att pressa ner frustrationen långt ner i halsen och med fast hand visa vem som bestämmer... :-/ Men inte är det lätt inte! Jag kan knappt minnas hur Molly var när hon var snäll och go, så jobbigt har det blivit, framför allt sen hon började på förskolan i augusti. Men men... det ska väl komma en period efter sjuårstrotsen och fram till puberteten som ska vara ganska lugn. ;-)

Madelene sa...

Oh! Jag håller tummarna...bara ett år kvar till lugnet då med andra ord? :0D På en av dom :0/

Anonym sa...

hi hi hi
du kommer nog aldrig få din lilla "bebis" tillbaka för nu har den stora frigörelsen börjat och den kommer att fortsätta länge...
tyvärr

se till att du och make har tydliga regler och orkar säga nej till allt han testar för snart har ni en som 1-års trotsar också...

kan inte ge något bra råd utan det är bara att bita ihop och försöka ha gott om tid och tålamod när dom inte vill
se istället din son som nu börjar bli stor, som en stor och duktig kille

okej något tips kan du få:
*ståbräda till vagnen för det har ju "stora barn" (finns på blocket billigt till ceroxen)
* ha gott om tid på morgonen och alla andra måltider och låt barnet "hjälpa till" så gott det går med vad han vill äta
(mycket godare att äta rakt av skärbrädan/bordet än på tallriken...)
* ok kanske inte bada på kvällen men vad är då lite plaskandes naken i ett badkar med max 3 cm vatten
(stora har alltid varit en torrboll med receptbelagda salvor men skit i det dom torkar inte ut av lite vattenlek, ha i babyolja i badvattnet)

välj era strider...

beröm barnet så fort han gjort något bra och var även lika tydlig med det du inte tycker var bra
låt även barnet sova mycket för stor utveckling sker
om ni är bestämda och står där ni brukar stå i vanliga vardagssaker kommer detta lugna sig lite
för just nu är det bara "testning" om man kan göra något nytt i vardagen

tro mig just nu har vi 7-års trots och 6-års trots hemma och man är DUUUM och pinsam för att nästa stund skall dom sitta i knät och gosa!?!

håll ut och be om avlastning
att skrika och jävlas tillbaka hjälper inte, tyvärr... känns det som ibland

lycka till och se att dina små börjar bli stora ;-)

bra böcker för föräldrar från bebis i magen till tonåren är
Katerina Janouch, inga pekpinnar bara massor av tips
har precis köpt den sista om tonåren, trodde väll inte det skulle ske redan men med en "tweenie" hemma blev det nödvändigt

så håll ut och ge mycket kärlek så löser sig det mesta

/m