torsdag 10 juni 2010

Soptjuvar

Det gick bra att joura igår. Mycket att tänka på men tror jag klarade det bra.
Något som är lite otäckt är dock när man måste ut på lastkajen och slänga skräp på kvällarna, för där ute finns personer som gräver i våra sopor för att hitta mat. Helt allvarligt, kan man inte vänta med det tills butiken har stängt? Dessutom kan det vara rent farligt att äta saker från våra sopor. Jag menar, vi står ju inte och sorterar ut vad som är ätbart direkt utan allt hämnar tillsammans. Rengöringsmedel, tändvätska, krossat glas etc. Igår kastade jag en trasig flaska med ättikssprit som måste runnit ut på det mesta där inne. För utom chokladbollar med ättikssmak ingick även glaskross. Mums! :-S

Förstår att alla inte har gott om pengar, men panta några tomburkar och köp snabbnudlar istället. Eller rota i soporna efter butikerna stängt....

14 kommentarer:

Monica sa...

Jag tycker det är hemskt att vi har folk i Sverige öht som inte har tak över huvudet eller pengar till mat!

Självförvållat eller inte.

Av dom som går där och rotar i era sopor kanske det inte spelar nån roll om dom har lyckats skrapa ihop till snabbnudlar. Dom kanske inte har nånstans att koka dom?

Härbärgen har ju sina regler för dom som kommer dit. Har man misskött sig eller är hög etc. så får man inte komma in. Då är nog alternativet dom har kvar att försöka mätta sig genom sopor. Och som du skriver, farliga osorterade sopor.

Jag tror nog även att dom inte kan kontrollera när dom blir hungriga och vänta med det tills efter ni har stängt..

Johannah sa...

Jag tror inte det är hemlösa människor som rotar.
Dom har både dyra ryggsäckar och hela/rena kläder. Jag såg en dokumentär på tv för något år sen om sopletare i England. För dom var det mer en hobby än ett måste; typ se vad för roligt dom kunde komma över.
Det är ofta unga, välvårdade killar faktikst. Har fått det bekräftat från arbetskollegor med.
Väldigt sällan man ser typiska "uteliggare". vet inte ens om vi har sånna i nynäs :-/

Monica sa...

Såna finns det såklart med.

Men, det finns även dom hemlösa som inte saknar 17 tänder, har långt skägg och hår, är smutsiga och har trasiga kläder.
Det är ganska så lätt att ta sig in i t.ex myrornas containrar och hitta mycket fina kläder där osv.

Jodå, ni har hemlösa även i nynäshamn. Dom finns där, trots att det inte är som i t.ex Paris där dom ligger öppet på gatorna under tidningspapper.
http://www.dagenssamhalle.se/ovrigt/hemlosa-kommun-kommun-2917

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?showResults1925448=true&a=528804&d=33538

Statistik visserligen från 2005/2006, men jag orkar inte leta upp nyare just nu.

Har ni satt upp skyltar elelr försökt prata med dom som är där och rotar och berattat att det är potentiellt livsfarligt att rota där i?
Eller sagt till kommunen, polisen eller vem som för att försöka få bukt på problemet?

Johannah sa...

Ingen aning Monica. Jag tycker iaf. det är obehagligt att vara helt ensam, behöva gå ut där och mötas av dessa människor. Det är ingen rolig situation direkt.

Sen varför dom rotar struntar jag faktiskt i. Vi lever ändå i ett samhälle där man får jävligt mycket hjälp bara man sköter sig.
Det finns gratis hjälp om man vill bli av med sitt missbruk med. Så jag tycker man sumpat en jävla massa chanser om man blivit hemlös, och helt ärligt; Hur långt ska samhället behöva gå för att hjälpa folk som inte vill bli hjälpta?

caroline sa...

Hej Johanna.

Jag brukar läsa din blogg och tycker att den är toppen! Men nu när jag läste detta inlägg blev jag förvånad! Har du ens någon som helst aning om hur det är att vara hemlös eller missbrukare! Du säger att det är LÄTT att få hjälp av vårt samhälle, det är rent jävla skit snack! DET ÄR ALLT ANNAT ÄN LÄTT.. Jag förstår att det inte är så trevligt med att ha människor stående och rotar i era sopor men dessa "personer" är faktiskt trevligare än många andra. Jag har många runt om kring mig som både är hemlösa och missbrukare och att se hur vårt samhälle sparkar på dessa så kan jag inte hålla med dig för 5 öre. Ett ex: En missbrukare får ett fängelsestraff på 1månader blir utsläppt med två hundra kr på fickan och har ingenstans att bo. Ute är det 20 minusgrader ute. och ska få hjälp av Socialen men det tröjer två veckor innan personen får komma dit.. Vad tror du den gör för sina pengar???..............


Men annars har du en trevlig blogg! ;)

Johannah sa...

Hej Caroline! Kul att du "vanligtvis" gillar bloggen.

Har man för det första fått ett fängelsestraff, har man ju själv valt att sätta sig i skiten genom att göra något brottsligt.

Och att börja missbruka är också ett VAL man gjort någon gång. Och något som man kan få hjälp med.

Jag tycker liksom inte att samhället ska behöva ta hand om folk som gång på gång väljer fel vägar. Visst, något misstag kan man göra men om man verkligen vill ändra bana och engagerar sig finns det mycket hjälp att få.

Jag tycker inte man ska servera missbrukare och brottslingar med silverfat helt enkelt. Dom måste ta ansvar för sina egna handlingar.

Men som sagt, jag är ganska övertygad om att det inte var sånna jag hittade grävandes i soporna igår hur som helst.

Dom hade både stora, fina ryggsäckar, ordentliga kläder och en vespa att "rymma" på när jag kom på dom.

Fortsätt gärna att läsa om du vill, men att vi har olika åsikter i vissa ämnen får du nog stå ut med ;-)

Caroline sa...

Vi tycker helt enkelt, HELT olika i denna fråga! ;-) Men att bli missbrukare är inget som man väljer. Dessutom är beroendesjukdomen ärftligt! Personer blir missbrukare av olika andledningar. (sexberoende,narkotika, spel och jobb).. you name it?!!!)

Min bästa väns mamma är missbrukare/hemlös och betydligt finare kläder än vad jag har.. oftast märkeskläder).. Man ska aldrig dömma en människa hur den ser ut!.

Kommer att fort. läsa din blogg och kommentera när vi inte går på samma stig! ;-)

// Caroline =)

Johannah sa...

Caroline, visst det kanske är ärftligt; Det finns ändå hjälp att få :-)

Anonym sa...

Ingen mer än jag som reagerar på att willys inte verkar så miljömedvetna? Glas och mat i samma container?

madebyelliz sa...

"Men att bli missbrukare är inget som man väljer. Dessutom är beroendesjukdomen ärftligt! Personer blir missbrukare av olika andledningar. (sexberoende,narkotika, spel och jobb).. you name it?!!!)"

Min biologiska pappa är alkoholist. Menar du att jag skulle ha lättare genetiskt att bli alkoholist med? Är detta vetenskapligt bevisat? Jag tycker nämligen inte ens om alkohol speciellt mycket. Tar ett glas vin nån gång i månaden och jag är inte det minsta orolig för att bli alkoholist. Jag tror snarare det har med miljö att göra och inte arv. Är man uppväxt i en stökig familj med missbrukarproblem så har man lättare att falla in i samma mönster som tex ens föräldrar.

Jag anser som Johannah att det är ett eget val man gör. Man väljer att bli missbrukare. Dock kanske man inte hade som tanke att bli beroende av narkotikan man stoppar i sig första gången man prövar, men när man röker, injicerar, dricker eller sniffar någon form av drog så gör man ett val.

Jag håller även med Johannah om att det finns mycket hjälp att få om man väl hamnat i trubbel. Däremot så krävs det att man är lite aktiv för att man ska kunna få den hjälp man behöver. Det funkar inte att sitta på baken och förvänta sig att någon ska komma och rycka tag i en och säga "hörrö, följ med mig så får du hjälp". Tänk på andra länder som inte har någon form av fri sjukvård m.m. DÄR kan man nog prata om att det inte finns hjälp att få. Men i Sverige anser jag att man inte kan säga det.

Lång kommentar, men var tvungen att få ur mig detta :)

caroline sa...

Ja, det är vetenskapligt bevisat att om du har en förälder som är beroendesjuk löper du 2 gånger större risk att bli beroendesjuk har du två föräldrar löper du 4 gånger större risk att utveckla sjukdomen. Och det är väl toppen att du inte tycker om alkohol eftersom din pappa är beroendesjuk. Jag säger inte att bara för att man har en förälder aom är sjuk så blir du automatiskt sjuk men du löper en större risk..


Jag säger inte att vi inte har vård men det kan vara väldigt svårt att få vården. Att få en person LVM krävs det att man har hela lagboken i huvudet. Dessutom är inte alla människor lyhörda och klara av att skrika efter hjälp..

/ Caroline

Monica sa...

Tänkte att jag skulle kommentera mera, men det Caroline har skrivit säger precis det jag tycker oxå! :-)

Sofie sa...

I Umeå-trakten pågår just en långdragen arvstvist där en man som gått och samlat burkar och grävt i sopor hela sitt liv helt plötsligt, efter sin död fick ett par "välidgt nära släktingar" (som inte alls var lika "nära" medan han levde) då det upptäcktes att han hade flera miljoner hemma i madrassen.

Men det är ju sant att man gräver av olika anledningar, av lust, av tvång osv. Håller dock med Johannah om att man faktiskt kan få hjälp om man vill i Sverige. Man kan inte tvinga någon att vilja ha hjälp utan personen i fråga måste själv önska det, ibland måste man nå botten innan man finner viljan att vända, ibland vill man inte vända. Människor kan faktiskt vara nöjda med att leva i vad vi skulle kalla missär, tycker inte att man ska tvinga dem till "hjälp" då. Hjälpen ska finnas där som ett erbjudande men man ska måste göra något själv för att få denna hjälp, man måste vilja ha den.

caroline sa...

Som jag skrev tidigare: "Dessutom är inte alla människor lyhörda och klara av att skrika efter hjälp.." Då spelar det för f**n ingen roll hur bra sjukvård vi har om vissa ändå inte kan ta del av den??!!

Jag vet att vissa inte vill bli friska, det är inte dem jag pratar om. Utan de som vill men inte har förmågan att be om hjälp. Det är inte så att man ringer ett nr och dem kommer och hämtar in än och så puff blev man frisk. Vägen är låång. Men vi har helt enkelt olika syn på hur vårt samhälle ser ut. Och det är tur att det är jag som studerar till behandlings assistent och inte du.. =)// C