fredag 4 juni 2010

Fick en fråga om förskolan av en granne...

Grannen; Varför har dom ingen ordentlig utegård?
Jag; Vaddå ordentlig? Deras gård är ju hur stor som helst. Dessutom har dom hela framsidan med som dom ännu inte har använing för.
Grannen; Ja men dom har ju inga klätterställningar, gungor och sånt. Ser mest ut som en massa bråte.
Jag; Tanken är att barnen själva ska använda sin fantasi, och att gården ska kunna förvandlas efter barnens intresse. Spring i benen menar att färdiga klätterställningar finns i varenda lekpark, och dit kan man som förälder ta barnen. Förskolan vill erbjuda något mer än samma lekannordingar som finns överallt. Dom skapar utomhus med material som dom själva får leta fram, dom forskar, dom springer, klättrar osv. i naturen och inte i klätterställningar.
Spring i benen tror inte ett barn får tillräckligt med mental stimulans av att sitta i samma gunga dag ut och dag in. Det är därför våran dagisgård inte ser ut som traditionella dagis.
Grannen; Men tycker inte barnen det är tråkigt?
Jag; Om det är någon som tycker det är jobbigt är det förmodligen föräldrarna som är skolade med att "barn ska ha klätterställningar på dagis". Barnen verkar ha hur roligt som helst där. Det är alltid något projekt på gång när man hämtar dom. Ena dagen kanske dom planerar växter, andra bygger en hinderbana och tredje läser dom böcker. Ingen dag är den andra lik!


Tänkte att ni kanske också ville höra. Igår när jag hämtade barnen hade fröknarna vattenkrig med varandra, dom var dyngsura och barnen TJÖT av skratt. Barn älskar vuxna som leker!

0 kommentarer: