måndag 22 februari 2010

Skit dag från början till slut.

Den här dagen har verkligen bara bestått av skit. Först strulet med tågen och sen massor av bråk med Ossian. Han har varit helt ohanterbar idag! Trots, trots och trots. Och nu vägrar han att sova med som krydda på moset. Min ork är slut. Mitt tålamod är slut. Och det där med att försöka vara pedagogisk har jag glömt för flera timmar sen.

Ingenting har hjälpt heller. Ta bort leksaker, ta bort efterätt, ta bort napp, hota att ta bort välling, utvisning i fotöljen, ordentlig utskällning, lugna pedagogiska samtal.. INGENTING! Han har varit terror hela dagen, och tyvärr är det oftast lillebror som får smaka på det. Vad mer kan man göra liksom, känns verkligen som om vi provat allt men ingenting hjälper?

På bilderna nedan ser det ut som om dom haft jätte roligt tillsammans. Men denna bild är inte rättvisande, dom hade roligt i de 30sek jag hade kameran framme. Därefter bankade Ossian en hink i huvudet på Oliver... Och sen var cirkusen i full gång igen.




Det som känns värst är att Oliver verkligen älskar sin storebror över allting annat. Han vill inget hellre än att leka, busa och kramas med Ossian, men istället får han bara slag och skäll. Jag blir förtvivlad och vet inte hur vi ska lösa den här situationen. Idag har det verkligen varit ohållbart.

Det här med att åka kommunalt till jobbet imorgon känns hopplöst. Men jag tänker ge det ett försök även i morgon. Tågen går en gång i timmen till och från nynäs, korta tåg som självklart är överfulla. Alla får inte ens plats. Och inga ersättningsbussar är insatta... Spännande.

17 kommentarer:

Madelene sa...

Låter som att han får för mycket negativ uppmärksamhet när han gör sina "dåliga" saker. Sätt honom på sitt rum och säg att han inte får vara med er förrän han beter sig snällt mot sin lillebror och er. Säg till en gång bara på skarpen och visa att det är det som gäller utan vidare uppmärksamhet i saken...gå och syssla med nåt annat medan han sitter där...trilskas han så visa igen, vänligt men bestämt att man inte är tillåten att vara med om man är elak. Uppmuntra om han lugnar ner sig och är snäll...fortsätter det så upprepa samma mönster...utan att säga mer än just den meningen att han inte får vara med om han inte kan vara snäll. Det där med att ta bort saker för honom tror jag inte riktigt att han förstår riktigt än kanske utan ser det mer som att han får uppmärksamhet när ni tjafsar och diskuterar med honom när han gör fel...han tjänar mer på att vara elak än att vara snäll kanske...om du förstår vad jag menar..

Johannah sa...

Problemet är att vi inte vill använda hans rum som ett straff. Vi tycker att det ska vara hans trygghet och roliga rum, inte ett rum man blir skickad till när man varit olydig.

Så vi har kört med att han får sitta i en fotölj när han är dum. Det brukar funka klockrent. Men inte idag.

Så dom du beskriver har vi gjort i princip hela dagen. Sagt att han måste lugna ner sig och vara snäll mot Oliver. Han får sitta i stolen, och när han lugnat ner sig och bett om ursäkt får han komma upp. Men det tar två minuter och sen gör han samma sak igen..

Madelene sa...

Ok...säg inte att han får komma upp nästa gång om han ber om ursäkt då kanske...låt honom sitta och titta på bara medan du och oliver leker snällt...kliver han ur så sätt tillbaka honom utan att säga något. En kort förklaring till varför han får sitta bara första gången räcker. Verkar som att han fått in att bara han säger ordet förlåt så är det bra sen...många ggr är det ju inte så och det kanske han tar för givet bara för att få komma ur fåtöljen igen. Vet att det är jätte svårt...men låter som att han kommit in i en rejäl trots.

Madelene sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Madelene sa...

Skickade samma inlägg två gånger! :0)

Johannah sa...

Men hur länge ska man låta honom sitta? Det är så svårt.

Madelene sa...

Tills ni ser att han verkligen förstår att han inte får vara med om han inte är snäll...sen om det är en timme bestämmer han själv...det gäller att inte ge med sig...han vet att ni kanske ger med er efter ett tag. Han vet att säger han förlåt så får han komma ner...så be honom inte om det, utan säg bara åt honom att han får sitta där tills han är snäll...börja med 5 minuter...låt honom sen va med...gör han samma sak...öka till 10 minuter...lägg på 5 minuter varje gång. Han kommer säkert att tjafsa mer ju mer ni lägger på tiden, men då blir det mer obekvämt för honom med och han inser till slut att han inte vinner den kampen. Försöker han kliva ur innan tiden gått så sätt bara tillbaka honom...blir tjatigt till en början kanske tills han inser att det inte lönar sig.

Madelene sa...

Ett tips är att använda en äggklocka...då lär han sig att han inte får kliva upp förrän den ringer...hamnar han i fåtöljen så vet han när det är dags att stiga ur den om ni visar att nu är det ok att kliva ur när den ringt.

Johannah sa...

Ja vi får ta nya tag. Man blir bara så matt. Det är svårt att göra annat och låtsas som ingenting för han vägrar för det första att sitta ner i fotöljen. Han ställer sig upp, fiskar efter leksaker från golvet eller bordet bredvid, smyger ner när vi inte ser, hoppar... you name it!

Så för att han ska sitta still måste man egentligen sitta bredvid honom och sätta ner honom varje gång han är på väg upp.. Och då får han ju också den där negativa uppmärksamheten... Något tips på det?

Johannah sa...

Ja vi får ta nya tag. Man blir bara så matt. Det är svårt att göra annat och låtsas som ingenting för han vägrar för det första att sitta ner i fotöljen. Han ställer sig upp, fiskar efter leksaker från golvet eller bordet bredvid, smyger ner när vi inte ser, hoppar... you name it!

Så för att han ska sitta still måste man egentligen sitta bredvid honom och sätta ner honom varje gång han är på väg upp.. Och då får han ju också den där negativa uppmärksamheten... Något tips på det?

Madelene sa...

Ställ fåtöljen där han inte når några saker alls...kliver han ur och ni inte märker så ta honom bara och sätt tillbaka honom...säg aldrig något till honom utan bara sätt tillbaka honom...det är fruktansvärt tålamodskrävande, men det brukar kunna ge med sig ganska snart...erfter en period kommer du att kunna fråga honom när han är elak om han ska sitta i fåtöljen tills klockan ringer...och då kommer han bara att svara dig och ge sig innan han ens behöver sitta i den. Men det är ju som sagt stenhård körning i början...och jag anser att så länge man inte pratar med barnet under tiden det sitter av sin tid i fåtöljen så ger det ingen större uppmärksamhet...det ger mer uppmärksamhet att använda ord och tilltala. Just att bära honom dit flera gånger om han kliver ur ger honom ingenting som han skulle kunna se som en belöning så.

Madelene sa...

Och om han står upp i fåtöljen så gör det inget...låt det vara bara...så länge han har kontakt med fåtöljen är det bra...sen hur han sitter, ligger står eller så har ingen betydelse...huvudsaken är att han vet att han skall vara där.

Johannah sa...

Okej tack. Ska testa och återkommer.

Madelene sa...

Hehe...ja det är säkert värt några försök...det tar tid, så ge inte upp...det funkar, jag vet...men som jag sa...att han står ligger hoppar rullar i fåtöljen ska ni bara ignorera...annars lär han sig snabbt att ni säger till om han gör dessa saker i fåtöljen med...:0) Så lite ord och kontakt som möjligt när han sitter sin tid.

Johannah sa...

Ska be Andy läsa det du har skrivit med, så han är inne på samma spår! Tack

Madelene sa...

Ja, man måste ligga på precis samma nivå så att han inte lär sig att en av er ger upp snabbare...Tacka inte än! :0)

Erika sa...

Det låter som en dag hemma hos oss. du är absolut inte ensam.

Kram '
Erika