onsdag 11 november 2009

Forsätter på röktemat...

En annan sak som gör mig arg är rökare som inte visar någon hänsyn till omgivningen. Sådanna som ställer sig mitt i busskön och röker, så all giftig rök blåser rakt på oss andra. Eller sådana som sätter sig på en bänk och röker när det sitter folk bredvid. Eller värst av allt, dom jävlar som tittar på mina barn när de går förbi, och blåser ut sin äckliga rök på mina barn så dom börjar hosta. Det sistnämnda har hänt tre gånger! Totalt oacceptabelt.

Fakta om passiv rökning:
Forskning visar att den till och med är farligare än om man hade rökt cigaretten själv. Om du röker, röker alltså även alla i din omgivning. Ungefär 75 % av röken från en cigarett sprider sig i luften omkring. Tänkvärt är att passiv rökning också omfattar den rök som rökaren för med sig via kläder, hår och utandningsluft; alltså hjälper det inte mycket att gå ut och röka eftersom man tar med sig en del av röken in igen.

Passiv rökning för med sig obehag som huvudvärk och irritation från ögon, näsa och luftvägar. Utsätts man dagligen för passiv rökning finns det en ökad risk att bl.a. utveckla hjärt- och lungsjukdomar. Röken kan utlösa allergiska besvär och det finns en tydlig ökad risk för lugncancer. Förutom att både rökaren själv och de i omgivningen blir känsliga för ovan nämnda besvär och sjukdomar, ökar också risken för astma, återkommande infektioner, inflammationer, förkylningar och hosta.



Passiv rökning och barn

Barn som vistas i tobaksrök är i stort sett rökare själva. Deras kroppar blir ofrivilligt utsatta för giftet i röken och de är mer känsliga för de giftiga ämnena. Handikapp som dyslexi (läs- och skrivsvårigheter) och damp är vanligare hos barn med rökande föräldrar. Dessutom har ett barn till rökande föräldrar vant sig vid att det är accepterat, njutbart, rätt, riktigt och vuxet att röka. Förr eller senare tar de efter och börjar själva röka. Tänkvärt är att i nionde klass röker 7 av 10 barn till rökande föräldrar medan i rökfria hem är siffrorna endast 1 av 10.

Varför all denna uppror kring rökning tänker ni nu? Jo för att jag helt enkelt är less på hur rökare beter sig. Igår kommer en höggravid kvinna dragandes på en barnvagn med ett barn i, hon röker och blåser röken rakt på Ossian som hostar som en tok. TÄNK ER FÖR! UTSÄTT INTE MINA BARN FÖR ERT GIFT!

Sen vet jag att inte alla är likadana, många är väldigt duktiga med hur/när de röker så ni behöver inte ta åt er

0 kommentarer: