onsdag 16 december 2009

Rosa - bara en färg?

Idag på tåget till VH satt vi bredvid en familj med två barn. Det äldsta barnet var fem år, det sa han själv. Han var kortklippt och hade ett typiskt pojknamn. Det förvirrande var att han hade en helrosa overall, och en lika rosa mössa med Mimmi Pigg på. "Jag fick välja helt själv" sa pojken och log när han berättade om sina nya ytterkläder.
Det fick mig att börja tänka. Hur skulle jag själv reagera om Ossian/Oliver någon gång kommer till mig och ber om en rosa overall? Skulle jag känna mig bekväm i att se honom gå runt med den en hel vinter? Förmodligen inte. Egentligen tycker jag det är både trångsynt och barnsligt av mig, men jag kan inte rå för det. All kredit till mamman som lät sin son själv välja kläder, utan att försöka övertala honom till något annat. Rosa är ju trots allt bara en färg, eller? Vad tycker ni?

2 kommentarer:

Monica sa...

Hade jag haft en son och han ville ha rosa så, varför inte? Jag har heller inga problem med att sätta på Wilda en blå, grön, grå, eller annan färg på overallen..
Fast sen är det ju mer OK att tjejer har "killfärger" än tvärtom.
Men håller med dig! All cred till den mamman! :-D

sen tror jag oxå att det är mer accepterat av tjejer att pojkar kan ha "tjejfärger" som rosa. Är oftast papporna/karlarna som har proble med det.. "Dom kan ju vara bögar då!! :-O" och bögar vet vi alla är det läskigaste som finns!

Anonym sa...

här har vi storebror och lillasyster dock har lillasyster ofta får ärva efter storebror men nu är hon inne i en mer rosa/klänning period och var hör jag
-jo storebror på 7 år grinar och vill också ha rosa och glitter

så hemma kör vi på med massor av detta men i skolan vill han inte, tyvärr

men han älska rött och det köper jag gärna till han

så tråkigt med blå/brun/svart/gröna pojkar

hade min son varit mindre och önskat rosa overall hade jag varit överlycklig
nu fick lillasyster välja overall och hon valde grön/svart
mången kommentar blir det -hur pojkarna mår? ;(

/m